Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Isten pénze: Horizon 2020 - Milliárdos brüsszeli pályázatokat nyertek a hazai kis- és középvállalkozások
2015-04-21, 10.59:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

Mintegy 1,1 milliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forráshoz segített öt magyar innovatív céget az AtekneaSolutions mérnökiroda. Az öt cég három európai szintű fejlesztési projektet valósíthat meg a pénzből.Milliárdos brüsszeli pályázatokat nyertek a hazai kis- és középvállalkozások

Mintegy 1,1 milliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forráshoz segített öt magyar innovatív céget az AtekneaSolutions mérnökiroda. Az öt cég három európai szintű fejlesztési projektet valósíthat meg a pénzből.

Magyarország leginnovatívabb cégei – A RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. bekerült a Magyar Innovációs Indexbe (INNDEX) >>>

A Horizont 2020 az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a következő 7 évben, 2014-2020 között meghatározó program, amely minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. Az innovatív kkv-knak szóló pályázat decemberi fordulója kiemelkedő magyar sikereket hozott:a program közel 1,1 milliárd forinttal támogatott 3 magyar projektet. Az Aeroglass, a Vegaalga és a TaskFit projektek összesen 3,6 millió eurót nyertek a brüsszeli kiírásából. A sikeres pályázatok elkészítésében nélkülözhetetlen szerepe volt az Ateknea Solutions szakembereinek, akik a későbbiekben fejlesztőként is részt vesznek a projektekben.

Az Ateknea Solutions a mai sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a Horizont 2020 keretprogram KKV eszköz pályázata kiemelt lehetőséget jelent a hazai start-up vállalatoknak is. A decemberi körben nyertes magyar cégek közül 4 ilyen fiatal, dinamikus vállalkozás. Hangsúlyozták továbbá, hogy az egész évet nézve a 2014-ben elnyert több, közel két milliárd forintnyi pályázati támogatással Magyarország az előkelő 12-ik helyet foglalja el a támogatásban részesült 32 európai ország rangsorában.

A nyertesek már meg is kapták az unió jóváhagyását az egyenként 1,1-1,4 millió eurós támogatásról, amelyet nemzetközi viszonylatban is nagy hatásúnak ítélt projektjeik megvalósítására kapnak.

A három projekt közül talán a legaktuálisabb a Maróy Ákos társtulajdonos vezette EU Edge által kifejlesztett AeroGlass, amely okosszemüvegek felhasználásával a kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát kívánja a repülésben meghonosítani. A szemüvegen (a pilóta látóterében) megjelenített adatok segíthetnek elkerülni az emberi hibákat, s ezzel a repülés kockázatát is csökkentik. A megoldás nem csak navigációs adatokat közvetít, folyamatosan mutatja a gép állapotát, az időjárási adatokat, illetve a repüléssel kapcsolatos - a pilóta számára fontos - egyéb információkat is „szem előtt” tartja. A projekt számos startup versenyen bemutatkozott és rengeteg nemzetközi sikert magáénak tudhat már eddig is. A projekt 1,1millió eurós finanszírozást nyert.

A másik nyertes projekt a VegaAlga projekt, amely a makói Zöldségcentrum Kft vezetésével és egy szegedi start-up vállalkozással, aMultisense Labor Kft–vel konzorciumban nyert támogatást. A projekt célja egy fenntartható mezőgazdasági értéklánc létrehozása a termelőtől a fogyasztóig, amely képes kielégíteni a bio és „zöld” jelzéssel ellátott élelmiszerek és mezőgazdasági termékek iránt folyamatosan növekvő fogyasztói igényeket. A láncfolyamat kulcsa, egy termelők által helyben üzemeltethető, alacsony telepítési költségű alga előállítási módszer, amellyel értékes talajjavító állítható elő.

A Basewalk Kft. több éve fejleszti Taskfit nevű termékét, melynek most Taskfit PRO néven való továbbfejlesztéséhez, és piacra viteléhez az általa vezetett konzorcium 1,4 millió euró támogatást nyert el projektjéhez. A megoldás célja, hogy a fókuszáltság javításával mind az egyedi, mind pedig a csoportos munkavégzés hatékonyságát növelje, valamint az elvégzett munkáról adminisztráció nélkül szolgáltasson valós idejű adatokat a vállalkozások vezetése számára. A Taskfit mindezt úgy valósítja meg, hogy a munkatársak napi munkáját egy speciális szoftverkörnyezetben könnyebbé és átláthatóbbá teszi, ugyanakkor a munkaidő felhasználását tudatossá téve növeli a teljesítményt. A hatékonyságnövelésén keresztül a vállalat eredményessége növelhető, valamint rendelkezésre álló források optimálisan használhatók fel.

A három projektet segítő ATEKNEA Solutions Hungary Kft. Magyarországon kivételes tapasztalattal bír közvetlen brüsszeli Európai Uniós kutatás-fejlesztési projektek elnyerésében és lebonyolításában. A cég 2003-as megalapítása óta több mint 50 nemzetközi konzorciumban vett részt mérnöki és projektmenedzseri tevékenységgel, több mint 30 projektben konzorciumvezetőként. Az ATEKNEA-nak az Európai Unió illetékes hivatalaival folyamatos és élő munkakapcsolata van. A cég Európa szerte nyújt integrált innovációs szolgáltatásokat elsősorban kis- és középvállalkozások számára.

Dr. Wootsch Attila, az ATEKNEA Solutions regionális igazgatója szerint a siker annak köszönhető, hogy a cég jól ötvözi pályázataiban az üzleti illetve a műszaki-tudományos szempontokat és az évtizedes tapasztalatát az EU által, közvetlenül finanszírozott K+F programokban.


****

DWP Akadémia tanfolyamai az üzletfejlesztéshez (
A rendezvénynaptár letölthető PDF formátumban) Eseménynaptár (tanfolyam, konferencia) - Fontos tudnivalók >>>


****


A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

Nem tervez idén fejlesztést a hazai nagyvállalatok többsége

A kkv-k olajozzák a gazdasági növekedést

Megvalósítható projektekről tárgyalt magyar küldöttség Hanoiban

Hogyan szerezzen egy startup befektetőt?

A Coca-Cola termékfejlesztéssel reagál a fogyasztó igények változására


Ezeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

A Microsoft is elismeri a MultiSoft üzletfejlesztési eredményeit

Startupok tapasztalatai – jó tanácsok induló vállalkozásoknak

A magyar innováció gyöngyszemei – Ma zárul a második Üzletfejlesztési Díj

Itt az új Magyar Innovációs Index (INNDEX) - Tovább bővültek az innovatív magyar cégek lehetőségei

Hogyan szerezzen egy startup befektetőt?


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2015. 04. 21., Forrás: Xerox   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: