Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Innovatív közösségi hitelezés küldheti padlóra a bankokat
2015-08-27, 19.19:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

Új világ köszönthet a hagyományos bankokra, a következő években ugyanis a hitelezés alapvető átalakuláson mehet keresztül. E mögött pedig nem csak a világválság utáni időkben megszigorított banki hitelezés, hanem egy innovatív rendszer, az úgynevezett P2P hitelezés (más néven közösségi hitelezés) felemelkedése állhat.Itt a hitelezés új korszaka

Új világ köszönthet a hagyományos bankokra, a következő években ugyanis a hitelezés alapvető átalakuláson mehet keresztül. E mögött pedig nem csak a világválság utáni időkben megszigorított banki hitelezés, hanem egy innovatív rendszer, az úgynevezett P2P hitelezés (más néven közösségi hitelezés) felemelkedése állhat.

Ebben a rendszerben már nincs szükség bankokra, talán éppen emiatt sokkal olcsóbb és gyorsabb is a kölcsönhöz jutás. És éppen ez az, ami a pénzintézeteket is egyre nagyobb kihívások elé állítja. A Morgan Stanley is alaposan megvizsgálta a témát, lássuk, milyen jövőt jósol a közösségi hitelezésnek az amerikai óriásvállalat!

Ez olyannyira nem science fiction, hogy a világ számos részén már napjainkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a rendszer, vagyis az úgy nevezett Peer-to-Peer (P2P) hitelezés. (A P2P szolgáltatók olyan rendszerek, amelyeken a hitelezőket és a hitelek felvevőit közvetlenül összekapcsolják, ezért cserébe pedig a hitelösszeg valamekkora hányadát kezelési költségként levonják.)

A világ minden pontján támad

A ma már „marketplace lending”-nek vagy közösségi hitelezésnek is nevezett üzletág őrületes sebességgel terjed. Az Egyesült Államokban 2010 óta minden évben megduplázódott az ilyen módon folyósított hitelek összege. De mindez globálisan is elmondható, Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Királyságban is hasonló tempóban halad a növekedés. Ez pedig oda vezethet, hogy 2020-ra már 150-490 milliárd dollárnyi hitelt helyeznek ki közösségi hitelezésen keresztül világszinten.

A jövő még kérdéses

A közösségi hitelezők számára a törvényi környezet viszont továbbra is nagy kérdés. A pénzügyi törvényhozók ugyanis folyamatosan követik és próbálják szabályozni a legújabb vívmányokat. De talán ennél is fontosabb, hogyan is fog teljesíteni ez a technológia egy gazdasági visszaesés során. Az amerikai alapkamat emelése egyrészről más eszközosztályok felé fordíthatja a befektetőket, emellett pedig a hitelek utáni kereslet visszaesését is okozhatja.

Nem mindenhol egyforma

Ugyanaz a hullám, amivel a közösségi hitelezés felfutott az USA-ban, globálisan is elterjedt, bár régióról régióra sok különbséget találhatunk. Kínában például online és offline módon is működik a rendszer, és több mint 1500 platformja létezik ennek. Az ázsiai országban viszont a szolgáltatókat nem ismerik el törvényes pénzügyi intézményként és nincs is hozzáférésük a kínai központi bank hitelreferencia adatbázisához. Éppen ezért a nem teljesítések aránya kiemelkedően magas, és ugyanez igaz a kétszámjegyűre rúgó kamatlábakra is.

Európában az Egyesült Királyságban a legelterjedtebb a rendszer: 2014-ben a kontinens P2P hitelezésének 80%-a a szigetországban folyt. Érdekesség, hogy a brit közösségi hitelesek sok esetben már rendelkeznek bankok által elfogadott hitelkérelemmel, viszont a jobb kamatok és a gyorsabb végrehajtás miatt ebbe az irányba fordulnak inkább.

Bár a P2P hitelezők a pénzügyi világ széléről indultak, ahogy folyamatosan formálják a hitelezés folyamatáról alkotott képet, és ahogy egyre nagyobb intézmények és nagybankok is bekerülnek ebbe a világba, hamarosan könnyen a szektor középpontjában találhatják magukat. Ezzel pedig a hitelesek fognak a legjobban járni.


****

A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

Digitálisan is elérhetővé válnak novembertől a társasházak alaprajzai és ügyiratai

Mint mackósajtban a brummogás: Jeremie-program: tízből kettő sikeres

Élethosszig tartó akkukat fejleszt a Samsung és a MIT

Idén már India húzza az okostelefon-piacot

Innováció: milliárdokat költenek a magyar ötletekre


Ezeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

Innováció, üzletfejlesztés, újdonság az autóiparban – Innovatív a Ford

Innovatív megoldásokkal is lehet a közt szolgálni

Akkreditált Innovációs Klaszter hír – Szeged, az innovatív város

Innovatív tevékenységet folytató cégekbe fektet a SZTA

Elég innovatív a BMW? IT-óriásoktól tanulna


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2015. 08. 27., Forrás: bankweb   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: