Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Startup! Mukoggy! Mukoggy!
2015-12-18, 07.23:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

Manapság már egyáltalán nem olyan egyszerű sikerre vinni egy startupot, mint ahogyan azt sokan gondolják. Bár ötletekből nincs hiány, a végső megvalósítás már jóval nehezebb, hiszen olyat kell mutatni, ami kitűnik a versenytársak mezőnyéből.Itthon is megéri vállalkozni: Ismerd meg a legújabb magyar sikertörténeteket!

Manapság már egyáltalán nem olyan egyszerű sikerre vinni egy startupot, mint ahogyan azt sokan gondolják. Bár ötletekből nincs hiány, a végső megvalósítás már jóval nehezebb, hiszen olyat kell mutatni, ami kitűnik a versenytársak mezőnyéből. Ez pedig egyáltalán nem könnyű, így rengeteg kiváló elképzelés válik végül sikertelenné. Azért, hogy ez ne legyen így, a Design Terminál elindította a Techlab mentorprogramját, amelyre közel 80-an jelentkeztek a november 11-ei határidőig. Azóta már megtörtént a kiválasztás, így kiderült, hogy melyek azok a startupok amelyek élvezhetik a százötven elismert mentor segítségét.

A leginnovatívabbakat díjazzuk – Magyarország független, szakmai üzleti innovációs elismerése harmadik alkalommal a Canon Hungária támogatásával: Üzletfejlesztési Díj 2015 – Jelentkezzen és pályázzon MOST és szerezzen Innovatív Vállalkozás minősítést! Üzletfejlesztési Díj 2015 >>>

A részletekről Biás Csongort, a Design Terminál Techlab vezetőjét kérdezte a Technokrata:

Hányan jelentkeztek a Techlab-be?

A Design Terminál mentorprogramja az idei évben design vállalkozások mellett már városfejlesztéssel és technológiával foglalkozó startupok számára is nyitott. A januárban induló szemeszterre 130 vállalkozás jelentkezett, ebből 78-an neveztek a Techlab programba. Az új kiválasztási folyamatot egy háromnapos tábor zárta, amit a Közép-Európai Egyetemen rendeztünk. Harminc csapat személyes meghallgatása után a táborba tizenöt vállalkozás került be.

Mik voltak a tapasztalatok a résztvevőkkel? Milyen típusú ötletekkel jelentkeztek a legtöbben?

A résztvevők és ötleteik nagyon változatosak voltak. Korai fázisú, vagy akár már kockázati tőke befektetést elért csapatok is jelentkeztek. Iparági tekintetben is széles spektrumot fednek le: fogyasztói mobil applikációk, nagyvállalati szoftverek, B2G (business to government) cégek is pályáztak. Az utóbbiak például mentőakciókban bevethető drónszoftvert terveznek.

Melyeket választottatok be végül a programba?


A Techlab-be hét csapatot választottunk be, egyet pedig áttereltünk a Citylab programunkba. Az ő profiljuk szorosabban kapcsolódott a városfejlesztéshez.

A Techlab mentorprogramjának 2016-os tavaszi szemeszterében részt vevő vállalkozások:

BarzBox | Feliratkozás alapú, személyre szabott táplálék kiegészítő csomagokat összeállító és azok egyedi szállításával foglalkozó vállalkozás.

BlackBox | Szóbeli szerződések rögzítésére és aláírására fejlesztett applikáció.

Edukado | A tankönyvipar digitalizálásáért fejlesztett szolgáltatás

Fruit Dashboard | Alkalmazás, mely lehetővé teszi, hogy bármikor és bárhol orvost hívhassunk.

Roomie Hunter | Külföldi diákokat segítő alkalmazás, mely segít tökéletes lakást és lakótársat találni.

Webrecruit.me | A szolgáltatás azonnali videó-interjú lehetőséget biztosít felhasználóinak.

XHealth Laborom | Orvosi ellátásra szorulókat segítő, orvosi adat rendező eszköz

Mik a leggyakoribb hibák amit egy kezdő startupper elkövet?

A leggyakoribb hiba, hogy rossz terméken dolgoznak. A programban ösztönözzük a vállalkozásokat, hogy kísérletezzenek és alkalmazzák a lean startup módszereket, hogy minél hamarabb eljussanak az ötlettől az életképes termék fázisába.

A startupok hány százaléka válik végül sikeressé?

Azt mondják: tízből kilenc startup elbukik. A piaci rizikó elképesztően magas, sokkal nagyobb, mint a technológiai. A legjobb tanács ezért az, hogy minél előbb, minél gyorsabban induljanak el a cégek. Ezután pedig fontos megfigyelni, hogy reagál a piac. A startupok indulásakor alapelv az, hogy „vallj kudarcot gyorsan, válj sikeressé még gyorsabban”.

Mennyiben nehezebb itthon felépíteni egy startupot, mint külföldön?

Ilyen izgalmas időkben már nem általános érvényű, hogy két kölyök egy laptoppal a világ bármely pontjáról képes bármelyik piac meghódítására. Bizonyos lokációknak egyedi előnyeik vannak, ilyen például Szilícium Völgy kapcsolati hálózata. A Design Terminálban arra törekszünk, hogy százötven fős nemzetközi mentorhálózatunkon keresztül versenyképes teret hozzunk létre Budapesten is. Hiszünk abban, hogy a mi városunknak is kiemelkedő erősségei vannak, ami miatt megéri itt és innen vállalkozást indítani. Budapest megfizethetősége egyenlő az alacsony tőkeigénnyel is, ami hatalmas előnyt nyújt az indulási fázisban. Rengeteg ügyes, jól képzett és megfizethető tehetség van Budapesten, emellett nagyon is élhető és sokszínű város.

Hogyan látjátok, milyen területeken tudnak sikereket elérni az itthoni startupok?

Bármilyen feltörekvő iparágban, ami jelenleg globálisan népszerű. A képzett tehetségek és a körülmények is adottak olyan problémák megoldásához, ami mérnöki tudást igényel.

Mi lenne az a három dolog, amit tanácsként minden, kezdő startuppernek átadnátok?

Elsődleges, hogy koncentráljanak a valódi problémák megoldására. Oldják meg azokat olcsóbban, jobban és gyorsabban, mint versenytársaik! Fontos emellett, hogy beszéljenek a felhasználókkal. Ne feltételezzék azt, hogy mindent tudnak, hiszen a válaszokat mindig a felhasználóktól kaphatjuk meg. Végül pedig azt tanácsolom, hogy ha van egy jó ötletük, akkor vágjanak bele minél előbb!****

A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

Startup cégeket segítő mentori hálózat

Budapest a világ legkreatívabb városai között

Személyre szabható filmeket szeretne a BBC

CES 2016: a 3D-nyomtatás jövője a gyógyításban és azon túl

Kötelező e-aláírás - kötelező elektronikus számlázás...?! Konferencia a törvényes és hatékony működésről


Ezeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

A startup cégek sikere megváltoztathatja a fiatalok gondolkodásmódját

A leginnovatívabbak díjazzuk: Üzletfejlesztési Díj 2015

Egyre fontosabb a cégeknek az innováció

Startup cégeket segítő mentori hálózat

Személyre szabható filmeket szeretne a BBC


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2015. 12. 18., Forrás: Technokrata   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: