Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Az egészségügyet ötvözi a digitális technológiákkal az orvosi jövőkutató
2016-04-11, 06.10:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

Mivel az okos technológiák az életnek már minden területén jelen vannak, és ez alól az egészségügy sem kivétel, Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a hasznos technológiai újításokat mindenkinek elérhető módon behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba.Az egészségügyet ötvözi a digitális technológiákkal az orvosi jövőkutató

Mivel az okos technológiák az életnek már minden területén jelen vannak, és ez alól az egészségügy sem kivétel, Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a hasznos technológiai újításokat mindenkinek elérhető módon behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba.

Az okos technológiák szép lassan, észrevétlenül egész életünket átszövik. A digitális forradalom a szakemberek szerint ezekben a percekben is tart. A technika, a gép minden szinten jelen van, legyen az közlekedés, művelődés, szórakozás vagy éppen egészségügy.

Meskó Bertalan már gyerekkorában genetikus szeretett volna lenni, de a digitalizáció behálózta, ezért új szakmát alkotott magának és „orvosi jövőkutató” lett. Küldetése, hogy a hasznos technológiai újításokat behozza a mindennapi klinikai gyakorlatba az orvosok és a páciensek számára.

A világ egyik legnagyobb hatású Twitterező orvosaként számon tartott szakember 2009-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett, 2012-ben PhD-fokozatot szerzett klinikai genomika területén. Közben az orvostudomány olyan rohamosan fejlődött az elmúlt évtizedben, hogy a fikcióból valóság lett.

Az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, eddig az orvosnak könyvtárban ülve kellett átnyálaznia néhány szaklapot, hogy naprakészen tartsa magát, ma az IBM Watson szuperszámítógépe mindezt 3 másodperc alatt elvégzi: tehát 25 milliónyi szaklapot néz át és javasol terápiás tervet. Az orvos dönt a végén, de minden információs pontja megvan, mint egy igazi sci-fi alkotásban – magyarázta.

Egyetemi évei alatt létrehozott egy olyan ingyenesen elérhető weboldalt, ahol a páciens és az orvos minőségi forrásgyűjteményt talál. A weboldal 20 nyelven 180 témában segíti ellenőrzött, hiteles, minőségi információkkal az e-pácienseket és az orvosokat. Az angol nyelvű netes oldal négyszer nyerte el a nemzetközi orvosi blogok világdíját.

Kifejtette, havi átlagra lebontva átlagosan fél-egymillió követője van, orvos és páciens világ szerte. Ugyanennyi asszisztense is van, ők azon dolgoznak, hogy amikor neki információra van szüksége bármilyen szakmai kérdésben, azt megkapja, cserébe ugyanezt nyújtja feléjük.

Meskó Bertalan azzal a kérdéssel foglalkozik, az orvoslás technológiai jövőjét hogyan lehetne elhozni úgy a mindennapokba, hogy az emberséges viszonyt beteg és orvos között ne veszítsük el, hanem tovább erősítsük.

- Tehát a számítástechnikai erőt kötjük össze az emberi kreativitással, az én felelősségem orvosi jövőkutatóként, hogy ennek etikai aggályait, meg az igazi science-fiction szerű lehetőségeit kommunikáljam mindenki felé, és segítsem megvalósítását a valóságban – fejtette ki a műsorban.

2008 óta több mint 500 előadást tartott a jövő orvoslásáról a Yale, a Stanford a Harvard Egyetemektől egészen az Egészségügyi Világszervezet központjáig. Szerinte az mindenképpen fejlődésnek mondható, hogy egyre több az e-páciens, a tudatos páciens, aki digitális technológiák használatával törődik egészségével.
****

A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

A világ legnagyobb startupjává válna a Samsung

A fogyasztók generálják a világpiaci növekedést egy felmérés szerint

Innováció, üzletfejlesztés, újdonság az autóiparban – Mihez kezd a Renault a Daciával?

Új vezető az Orianánál

Közel 50 milliós befektetést kapott a Helpy


Ezeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

Trendek, megatrendek, előrejelzések, üzletfejlesztési irányok – A gyógyszeripar és az okos egészségügy

Milliónyi egészségügyi adat került veszélybe

Ez forradalmasíthatja az egészségügyi ellátást

Samsung termékfejlesztés: bio-processzorral tör be az egészségügyi piacra

Az egészségügy mobilizálása lesz a következő négy év nagy üzlete


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2016. 04. 10., Forrás: Híradó   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: