Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Okuljon! Az ötlet jó volt, még pénz is volt, mégis elbuktak
2016-09-26, 05.08:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

Rossz pénzügyi tervezés, megváltozott jogszabálykörnyezet vagy új piaci helyzet – ezek a leggyakoribb okai a startup bukásoknak.Okuljon! Az ötlet jó volt, még pénz is volt, mégis elbuktak

Rossz pénzügyi tervezés, megváltozott jogszabálykörnyezet vagy új piaci helyzet – ezek a leggyakoribb okai a startup bukásoknak. Pedig még pénz is volt bennük.

Az elmúlt időben számos nagyreményű mikrovállalkozás indult igazán remek ötletekkel. Ám voltak olyanok, akik sajnos elbuktak-írta nemrégiben a HVG. Nézzünk néhány tanulságos példát.

Codie

A gyerekeket programozni tanító magyar robotjáték története tavaly májusban indult, egy közösségi tőkegyűjtő kampány mintegy 100 dollárt sikerült összekalapozni a projekthez. Ám az mégis bebukott, a készítők szerint azért, mert egyszerűen rossz volt a pénzügyi tervezés: a tőkét a gyártásra fordították, hogy gyorsan tudjanak növekedni.

Gourmet Garden

Három éve azzal a vízióval indultak, hogy zöldség- és fűszerkertté változtatják a panellakások balkonjait, és friss alapanyagokkal látják el az éttermeket. De nekik is a rossz pénzügyi tervezés lett a végük, mert támogatásokból túl sokat költöttek tervre, az árbevétel pedig elmaradt. Most zöldfalakat építenek irodáknak, cégeknek, ezzel próbálnak túlélni.

Ökuka

A szelektívhulladékgyűjtés jövőjét megálmodó Recobin Kft. nem várt akadály miatt dőlt be. Ugyanis 2014-től minimum 51 százalékban önkormányzati vagy állami tulajdonú cégek végezhetnek Magyarországon lakossági szemétszállítást. Így a piaci szereplőknek csak az irodaházak maradtak.

Brickflaw

Az online történelemmesélést akarták forradalmasítani, de három év után el kellett búcsúzniuk felhasználóiktól. Modelljük lényege az volt, hogy különböző közösségi oldalakról gyűjtöttek be videókat, képeket, és hangokat, majd az ezekből előállított műveket újra megosztották. Több befektető is segített az indulásban, összesen 300 ezer dollárral, de rá kellett jönniük, hogy ha a felhasználók nem fizetnek a szolgáltatásért, egyszer csak elfogy a pénz.

Buxa

A mobiltelefonos fizetési rendszert kidolgozó startupot, a megváltozott piaci helyzet miatt csak a tesztüzemig jutottak. Arra számítottak, hogy a nagy szereplők, mint a Google vagy a PayPal majd megmozgatják a piacot és addig nem is akartak bankkártya-kibocsátási engedélyt kérni, mert az nagyon költséges és bonyolult. Most bankoknak árulják a szolgáltatásaikat.


*****

A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

Digitális kőkorszakban élnek a magyar vállalkozások?

Felhős tudnivalók

Innováció, üzletfejlesztés, újdonság az autóiparban - Bemutatkozik a Lexus UX Concept

Startup-paradicsom leszünk? Rengeteg segítséget ad az állam

Hatalmas újítások - mire készülnek a magyar startupok?


Ezeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

Indul a világ első kriptopénzes indexkövető alapja

Külföldi startupok a Design Terminál mentorprogramjában

Startup-paradicsom leszünk? Rengeteg segítséget ad az állam

Garázsból indult, ma 26 milliárd a bevétele – magyar sikertörténetek


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2016. 09. 25., Forrás: HVG   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: