Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Növekszik az akkreditált innovációs klaszterek értéke
2013-02-25, 15.09:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

Immáron negyedik alkalommal találta érdemesnek az Akkreditált Innovációs Klaszter címre az annak odaítéléséért felelős testület az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klasztert.Növekszik az akkreditált innovációs klaszterek értéke

Immáron negyedik alkalommal találta érdemesnek az Akkreditált Innovációs Klaszter címre az annak odaítéléséért felelős testület az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klasztert. Ezzel a szervezet Magyarországon rekordnak számító negyedik akkreditációját szerezte meg. Fennállása óta a klasztermenedzser-iroda és partnercégei, bővülő területi fókusz mellett, mintegy 2,2 milliárd forintnyi beruházást generáltak, amihez közel 1,4 milliárd forint pályázati forrást nyertek el a projektek.

Az újabb, két évig érvényes akkreditáció révén az ArchEnerg taglétszáma 85 szervezetre bővült 2013 elején. Az elsősorban fejlődési potenciállal és erős innovációs tevékenységgel rendelkező kis- és közepes vállalatokat tömörítő klaszter tagjai között jelenleg 77 ilyen méretű társaság található, 5 nagyvállalat és 3 oktató-, kutatóintézet mellett. Ezekkel a mutatókkal az ArchEnerg kiemelkedik a hazai akkreditált innovációs klaszterek mezőnyéből.

Az akkreditáció legfontosabb célja, hogy kiemelje és jutalmazza azokat a hálózati együttműködéseket, amelyek magas innovációs és export teljesítményükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén kiemelkedő hazai fejlesztések és kutatási projektek életre hívására és levezénylésére képesek.

Az Európai Unió gazdaságfejlesztési programja kiemelten számít a klaszterekre a következő uniós költségvetési időszakban is. Amennyiben egy szervezet sikeresen veszi az akkreditáció akadályát, minden tagja két év időtartamra jogosultságot kap a kifejezetten klasztertagsághoz kötött pályázatokon történő indulásra, illetve egyes pályázatokon egyéb előnyök, többletpontok és jelentősen magasabb projektnagyság is megszerezhetővé válik számukra.

A szervezeti együttműködések keretében zajlói közös termék- és szolgáltatásfejlesztés segíti a régiók gazdaságának fejlődését, de hozzájárul a nemzeti értékek gyarapodásához, hiszen az előállított szellemi – és gyakran fizikai – termék és know-how is a magyar értéklánc eleme marad.

A klaszterek által keretbe foglalt gazdasági kooperációban rejlő értékeket egyre több hazai vállalat is felismeri – az elmúlt hónapokban az ArchEnerg klaszter tagi helyeire közel ötszörös volt a túljelentkezés.

A klaszter által biztosított folyamatos pályázat- és jogszabályfigyelés lehetővé teszi, hogy a kiírásokban történt változásokról azonnal értesüljenek a tagok, ráadásul felmerülő kérdéseikre szakértőktől kérhetnek tájékoztatást. Ez a segítség, illetve a gazdasági integrátori szerep, a hazai nagyvállalatok – például a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – számára is egyre vonzóbbá teszi az akkreditált innovációs klasztereket.

„Megítélésünk szerint a területen érdekelt szervezetek összefogása hozzájárulhat mindannyiunk sikeresebb működéséhez, céljaink megvalósításához, így a klaszterhez való csatlakozás által tevékenységünk is hatékonyabbá válhat, legyen szó akár a plusz információk jelentette előnyről, újabb pályázati lehetőségek kiaknázásáról, vagy a projektek még eredményesebb megvalósításáról" – hangsúlyozza Horváth József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője a csatlakozás számukra biztosított előnyeiről.

„Tagjaink felvételénél kiemelten kezeljük az adott társaság exportképességét, munkahelyteremtő képességét, fejlődési potenciálját és a többi taggal együtt végrehajtható lehetséges projektek lehetőségét” – mondja Makra József, az ArchEnerg klaszter elnöke. Külön figyelmet igényel az olyan jelentkezők kiszűrése, akik csak az elnyerhető uniós támogatások miatt kívánnak csatlakozni a szervezethez. „Célunk, hogy csak azokat a vállalatokat segítsük, amelyek előremutató innovációs projektekkel kívánják segíteni a hazai építőipart és megújuló energetikai iparágat” – teszi hozzá.

„A tagság legnagyobb értéke, hogy az ArchEnerg támogatja az azonos iparágban mozgó, de különböző részterületeken dolgozó kis- és közepes vállalkozások egymásra találását. Mi elsősorban az innovatív megoldások, valamint az energetika, megújuló energiák és a számítástechnikai megoldások ötvözésének területén tevékenykedünk. Az eredményeink iparági szintű teszteléséhez viszont partnerekre van szükségünk” – mondja dr. Szakács Tamás, a klaszterhez 2012 év végén csatlakozott IC-Produkt Zrt. igazgató tanácsának elnöke. Az energetikai megoldások irányába kettő éve forduló ; vállalat első embere szerint további értéket jelent számukra, hogy a klaszter a szektor számára kiírt pályázatokról folyamatosan pontos információkat látja el tagjait.

****

Ezek a legújabbak az Üzletfejlesztés és üzleti innováció Portálon

Mostantól bárki e-számlázhat, ingyenesen, korlátlanul

Piaci újdonság: rákszűrő a melltartóban

Milyen technológiába fektetnek ma a biztosítók?


Ez is érdekelheti az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon

A NAV számítógépe szinte az áfacsalás, számlavásárlás pillanatában jelez

Milliárdos számlagyárra csapott le az adóhatóság

Az ön cége innovatív?

Üzletfejlesztés (üzleti innováció) tanfolyam

Mi kell a jövedelmező, sikeres innovációkhoz? - Üzletfejlesztési audit

Újabb innovatív mobilbanki alkalmazás született

***
*
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál, dátum: 2013. 02. 23., Forrás: IngatlanHírek.hu   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: