Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Alapjaiban változhat meg, amit a fizetésről gondolunk
2018-03-13, 06.29:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

A mobilfizetési rendszerek sokkal gyorsabb ütemben váltják le a ma használatos fizetési megoldásokat, mint ahogyan annak idején a kártyák kiszorították a készpénzt.Alapjaiban változhat meg, amit a fizetésről gondolunk

Magyarországon kíván tovább terjeszkedni a világ egyik leggyorsabban fejlődő fintech cége, a norvég Auka. A 2010-ben alapított vállalkozás indította Norvégia első mobilfizetési rendszerét, s ezzel úttörője volt a mobilfizetési rendszerek tömeges elterjedésének. Alapítója, Daniel Döderlein dolgozta ki azt az mCash rendszert, amelyből Vipps néven mára a legelterjedtebb norvég mobilfizetési platform lett.

„A magyar piacon még nem alakult ki domináns mobilfizetési rendszer. A skandináv országok példájához hasonlóan itt sem tudtak igazán gyökeret verni az Apple Payhez hasonló, egy-egy bankra szabott megoldások. A bankrendszer azonban erős, az okostelefon-használat is dinamikusan fejlődik, és a PSD2 bevezetése miatt most van az a pillanat, amikor a pénzintézeteknek lépéseket kell tenniük ezen a területen. Ebben szeretnénk tapasztalatainkkal segítséget nyújtani a magyar pénzintézeteknek " – mondta Daniel Döderlein, az Auka vezetője.

A januárban életbe lépett pénzforgalmi irányelv arra kötelezi a bankokat, hogy hozzáférhetővé tegyék számlavezetési rendszereiket – megfelelő engedélyekkel rendelkező harmadik felek számára. Ez feleslegessé teszi a kártyák beiktatását a tranzakciókba, hiszen a megfelelő applikációk közvetlenül a számlákhoz férhetnek hozzá. Ez nagy kihívás elé állítja a pénzintézeteket, akiknek azonban ma még van lehetőségük, hogy a megfelelő technológiába történő befektetésekkel megőrizzék versenyelőnyüket, véli Döderlein.

Alkalmazással fizetni

Az Auka megközelítésében a mobilfizetés sokkal többet jelent annál, mint hogy kártya helyett a telefont használják fizetésre. „A skandináv típusú mobilfizetés azt jelenti, hogy a fogyasztó a telefonja és egy app segítségével bármilyen általa választott fizetési módot alkalmazhat, platformtól és bankkapcsolattól függetlenül″ – tette hozzá Döderlein.

Ez a megközelítés olyannyira sikeres, hogy a hasonló rugalmas rendszerek három skandináv országban (Dánia: MobilePay, Svédország: Swish, Norvégia: Vipp) már 65 százalékos piaci lefedettséget értek el a teljes népesség körében. A legtöbb európai bank jelenleg azon hezitál, hogy az Apple Pay, Samsung Pay, Android-Pay vagy a Masterpass rendszerek valamelyikét alkalmazza. Ezek azonban nem platformfüggetlenek, és nem is különösen rugalmasak. „A bankoknak ezek a rendszerek nem hoznak új ügyfeleket, a kártyatulajdonosok ugyanúgy megszokott kártyáikat fogják használni, és a boltoknak továbbra is be kell fektetniük valamilyen hardver-eszközbe″ – magyarázza a problémákat Daniel Döderlein.

A skandináv mobilfizetési módszerek azért terjedtek el ilyen mértékben, mert rugalmasabbak, mint az egyetlen pénzintézetre vagy egyetlen platformra kidolgozott megoldások. A technológiai óriásvállalatok – például a Google vagy a Facebook – is ebbe az irányba indultak már el fejlesztéseikkel.

A mobilfizetési rendszerek sokkal gyorsabb ütemben váltják le a ma használatos fizetési megoldásokat, mint ahogyan annak idején a kártyák kiszorították a készpénzt. Skandináviában a lakosság 70 százaléka ma már használja a mobilfizetési lehetőségeket, és ezt a szintet alig öt év leforgása alatt érték el. Még izgalmasabb Kína példája, ahol 2017 októberében már 12 ezer milliár dollárt ért el a mobilfizetések volumene, ami éves összevetésben 40 százalékos növekedést jelent, egy olyan országban, ahol három évvel ezelőtt szinte kizárólagosságot élvezett a készpénz. (Tőzsdefórum)****

A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

Dobják a Bitcoint a biztosítók, inkább saját blockchaint fejlesztenek

BMW üzletfejlesztés - Vadonatúj területre lépne

Hogyan támaszkodhat egy nagyvállalat startupokra

Íme az év 10 legfontosabb technológiai áttörést hozó innovációja

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

Generációmenedzsment tanfolyam

Egyre hangosabban követelnek kiberbiztonsági szabályozást a vállalatok

Digitálzálódó audit: fókusz az izgalmas projekteken és üzletfejlesztésen

SAP üzletfejlesztés - Innováció, átalakuló üzleti modellek és termékportfólióEzeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

Az innováció kihívásaival nézhetnek szembe a magyar joghallgatók

INNDEX - az innovatív magyar cégeknek - A Magyar Innovációs Index áttekintő bemutatása

Innovatív üzletiintelligencia-megoldások

Mi a -tech? Az oktatástól az egészségünkig, mindenben dolgozik a technológia

Innovatív Vodafone


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2018. 03. 09., Forrás: Portfólió   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: