Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


A családi vállalkozások fejlesztése
2018-03-26, 15.22:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

A családi vállalatok legaktuálisabb problémája egyértelműen a generációváltás, amit utódlási stratégia hiányában a cégek kétharmada nem él túl.A családi vállalatok egyik fő problémája

A családi vállalatok legaktuálisabb problémája egyértelműen a generációváltás, amit utódlási stratégia hiányában a cégek kétharmada nem él túl. Vannak azonban igazi sikertörténetek is, amik segítséget nyújthatnak más vállalkozásoknak. Ilyen a Confector Mérnök Iroda Kft., aki a generációváltásra kidolgozott stratégiájáért K&H családi vállalatok kiválósági díjat kapott. A jelenleg harmadik generációs vállalat filozófiája szerint a feladatok felosztása és az utódok fokozatos bevonása a kulcs a stafétabot sikeres átadásához.

A főbb hangsúlyok


A K&H támogatási stratégiájának egyik fontos területe a vállalkozásösztönzés, amelynek részeként a Bank kiemelt hangsúlyt fektet a hazai családi vállalatok hosszú távú működésének és a családi értékeik továbbvitelének támogatására.

Keressük 2018 leginnovatívabb magyar vállalkozásait: Üzletfejlesztési Díj 2018 – harmadik alkalommal >>>

„Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen vállalati üzletágunk közel felét családi vállalatok adják, aminek köszönhetően közelről látjuk és értjük az ezen cégeket foglalkoztató problémákat. Ennek részeként hívtuk életre 2016-ban a K&H családi vállalatok kiválósági díjat, aminek keretében évről évre értékeljük azokat a vállalatokat, ahol a sikeres generációváltás más cégek számára is követendő módon valósult meg.

A kiemelt figyelem oka, hogy a hazai vállalatok 13 százalékánál jelenleg is folyamatban van, felénél pedig már az elkövetkezendő 3-5 évben aktuális lesz a cégvezetés utódlásának kérdése” – mondta el Ékes Ákos, a K&H családi vállalatok szakértője.

„Legutóbb az építőipari generálkivitelezéssel foglalkozó Confector Mérnök Iroda Kft. eredményeit ismertük el, ahol a harmadik generáció üzletbe bevonása is sikeresen megtörtént” – tette hozzá a szakember

Az első és legfontosabb: a feladatok hatékony elosztása

„Már a vállalat 1990-es megalapításánál arra törekedtünk, hogy a családon belül egyértelmű legyen a feladatok elosztása, ezért a családtagok eltérő személyiségéhez, szaktudásához és tapasztalatához igazodóan osztottuk fel a menedzsmenti, a szakmai és az operatív feladatokat. Ennek köszönhetően nemcsak megbízható családi vállalkozásként tekintettek ránk megrendelőink, de így mindenkinek lehetősége volt érvényesülni a saját területén, amire mind a mai napig törekszünk” – mondta el Holman Attila, a Confector Mérnök Iroda Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója.

A fokozatosság elve


A vállalatban jelenleg két generáció működik együtt hatékonyan, a családi harmóniát megtartva.

„Én voltam a cégalapító és többségi tulajdonos, de édesapámmal és testvéremmel együtt indítottuk el a vállalkozást 1990-ben. Jelenleg a két fiamnak történő átadás, generációváltás közepén tartunk, ami továbbra is a feladatok felosztását és fokozatos átadását szem előtt tartva történik. A fiaim a végzettségüknek és a koruknak megfelelően egyre nagyobb felelősségi köröket kapnak a cégnél, maximálisan bevonjuk őket a napi teendőkbe. Így - bár nekik már lehetőségük lenne a vezetői székbe ülni - a ranglétra minden lépcsőfokát végig járják, mivel úgy hisszük, hogy ezáltal tudjuk igazán megalapozni számukra a későbbi gördülékeny vállalatvezetést” – emelte ki a legfontosabb tapasztalatokat Holman Attila.

Az ingatlanügyletek a beruházások egyik húzóágazata

„Akkor, amikor a KSH legfrissebb jelentése szerint 2017. IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest 14 százalékkal nőtt a nemzetgazdasági beruházások volumene, amelyen belül az ingatlanügyletek a feldolgozóipart követően a második legnagyobb területnek számítanak, nem is lehet kérdés, mennyire fontos az olyan megbízható, közel 30 éve működő építőipari cégeknek a fennmaradása, mint amilyen a Confector Mérnök Iroda Kft.”– hangsúlyozta ki Ékes Ákos.


****

A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

Itt a Magyar Innovációs Index (INNDEX)

Lebukott az egyik legmenőbb egészségügyi startup: az egész egy nagy csalás

Alapjaiban változhat meg, amit a fizetésről gondolunk

A Toyota szerint így autózunk 10 év múlva

Növelné a pénzügyi versenyképességet az EU

Dobják a Bitcoint a biztosítók, inkább saját blockchaint fejlesztenek

BMW üzletfejlesztés - Vadonatúj területre lépne

Hogyan támaszkodhat egy nagyvállalat startupokra

Íme az év 10 legfontosabb technológiai áttörést hozó innovációja

Generációmenedzsment tanfolyam


Ezeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

Egyre hangosabban követelnek kiberbiztonsági szabályozást a vállalatok

SAP üzletfejlesztés - Innováció, átalakuló üzleti modellek és termékportfólió

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

Az innováció kihívásaival nézhetnek szembe a magyar joghallgatók

INNDEX - az innovatív magyar cégeknek - A Magyar Innovációs Index áttekintő bemutatása

Innovatív üzletiintelligencia-megoldások


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2018. 03. 26., Forrás: Tőzsdefórum   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: