Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Az MNB-n nem múlik az innováció
2018-05-03, 15.09:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

A technológia miatt teljesen újra kell gondolni a pénzintézetek üzleti modelljét.


Az MNB-n nem múlik az innováció

Már most tisztán látszik, hogy a technológiai fejlődés alapjaiban alakítja át pénzpiacokat, a bankoknak meg kell változtatniuk üzleti modelljüket, teljesen új alapokra kerül a verseny. A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a hazai felügyelet irányító szerepet kíván betölteni, akár a fejlődés elősegítéséhez szükséges törvénymódosítások érdekében is kész közbenjárni.

Óriási versenyre van kilátás az innovatív vállalatok térnyerésével a banki ügyfelek kegyeiért, ehhez a hagyományos banki modellek teljeskörű újragondolására van szükség – mondta tegnap egy témában tartott konferencián Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeletért felelős alelnöke.

Miután az innovatív pénzügyi szolgáltatók és feljesztők, gyűjtőnevükön fintech cégek számára nem jelentenek korlátot az országhatárok, így könnyen szerezhetnek akár jelentős piacokat is a hagyományos bankok rovására.

Windisch elmondta, az MNB ebben a folyamatban vezető szerepet kíván betölteni, elősegíteni a bankokat ebben a versenyben és a szükséges fejlődésben. Megjegyezte, most még fölényben vannak a hagyományos pénzintézetek, ez azonban fordulni látszik, aki most nem kezd el fejleszteni, véglegesen lemaradhat. Erre akkor is áldozni kell, ha nehéz a feladat és költségesek a fejlesztések.

Az MNB szabályozóként és felügyelőként is kész módosítani a gyakorlatán, annak érdekében, hogy elháruljanak az innovatív fejlesztések előtt jelentkező korlátok. Sőt, a jegybank arra is kész, hogy képviselje az iparág érdekeit a jogalkotónál is, amennyiben törvényi szintű módosításokra lenne szükség.

Windisch elmondása szerint több nehézség is látszik, ebben az első, hogy a felsőoktatási rendszer nem tud elég informatikai szakembert képezni, ehhez több képzésre, ösztöndíjakra van szükség. Szintén probléma, hogy a bankok adatkezelése sok esetben töredezett, nem ritka, hogy kézi erővel rögzítenek adatokat. Ezek az állományok nem lesznek alkalmasak támogatni az innovatív platformokra való átállást.

Ebben lépniük kell a bankoknak, mivel végső soron az adatok feldolgozásával tudják a legjobb termékeket adni ügyfeleiknek. Megjegyezte, arra is számíthatnak a pénzintézetek, hogy az MNB is terelni fogja őket a jobb adatkezelési gyakorlatok átvétele felé.

Harmadik nagy kihívás a kiberbiztonság, a nagy mennyiségű adat ugyanis hatalmas üzleti érték, ezért egyre gyakoribb, hogy számítógépes támadásokat kifejezetten adatlopási célzattal indítanak.


****

A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

„Startupkert”-modell: új innovációs felfogásra van szükség

A fokozódó innováció miatt fog felpörögni Ázsia

Generációmenedzsment tanfolyam

Három magyar kutató is hatalmas brüsszeli támogatást nyert el

Üzleti sikert hozhat az innováció


Ezeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

Egyre hangosabban követelnek kiberbiztonsági szabályozást a vállalatok

SAP üzletfejlesztés - Innováció, átalakuló üzleti modellek és termékportfólió

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

Az innováció kihívásaival nézhetnek szembe a magyar joghallgatók

INNDEX - az innovatív magyar cégeknek - A Magyar Innovációs Index áttekintő bemutatása

Innovatív üzletiintelligencia-megoldások


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2018. 04. 24., Forrás: Magyar Idők   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: