Főoldal  |    Letöltések
RSS
hirdetes


Három magyar kutató is hatalmas brüsszeli támogatást nyert el
2018-04-07, 10.16:00

NyomtatásNyomtatás | PDF PDF

A támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket, és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel.

Három magyar kutató is hatalmas brüsszeli támogatást nyert el

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) ma bejelentette, hogy idén 269, köztük 3 magyar, tapasztalt kutatót részesít Európa-szerte ún. élkutatói támogatásban, melynek összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió eurót (kb. 775 millió forintot), összesítve pedig 653 millió eurót tesz ki. A rangos nemzetközi elismerést Kőszegi Botond (Közép-európai Egyetem - viselkedési közgazdaságtan) és Nusser Zoltán (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet - funkcionális proteomika) magyarországi kutatásaihoz nyerte el, míg Hanzó Lajos (University of Southampton - kvantumkommunikáció) angliai tudományos munkájának végzéséhez kapta - emeli ki az EKT pénteki közleménye.

Hogyan hat a légszennyezés az anyaméhben fejlődő magzat agyának fejlődésére? Javíthatják-e a szívizomsejtek regenerációját célzó innovatív kezelések a szívinfarktust elszenvedett betegek hosszú távú túlélésének esélyeit? Hogyan alakultak ki az élettelen anyagokból élő szervezetek, amelyek sikeresen megvetették a lábukat a Földön? Miért agresszívek a baktériumok egymással szemben? Íme néhány azok közül a kérdések közül, amelyekre az Európai Kutatási Tanács által most támogatásban részesített vezető tudósok úttörő kutatásaik során választ keresnek.

A támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket, és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel, melyek kiemelkedő hatást gyakorolnak a tudományra, a társadalomra és a gazdaságra.

Az EKT a finanszírozást a "Horizont 2020" uniós kutatási és innovációs keretprogram forrásaiból nyújtja. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét felölelik. Az EKT 2167 pályázatból választotta ki a nyerteseket, akiknek hozzávetőleg 17%-át alkotják női kutatók. A támogatás a becslések szerint 2000 munkahelyet teremt majd doktori fokozattal rendelkező kutatók, doktoranduszok és olyan szakemberek számára, akik a díjazott kutatók csapatában dolgoznak majd.

A támogatottak 27 ország tudósai közül kerülnek ki és 20 európai országban folytatják majd kutatásukat. Magyarország is sikeresen szerepelt a rangos uniós pályázaton: három magyar kutató nyerte el az EKT támogatását. Közülük Kőszegi Botond (Közép-európai Egyetem - viselkedési közgazdaságtan) és Nusser Zoltán (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet - funkcionális proteomika) Magyarországon kutat, míg Hanzó Lajos (University of Southampton - kvantumkommunikáció) Angliában végzi kutatásait.

Az EKT három alapvető finanszírozási programot működtet: az indító támogatást azok a legkiválóbb kutatók vehetik igénybe, akik a doktori fokozat megszerzését követően 2-7 év tapasztalatra tettek szert; a konszolidátori támogatásra azok a legkiválóbb kutatók pályázhatnak, akik a PhD megszerzése után 7-12 év tapasztalatot tudnak felmutatni; az élkutatói támogatást pedig azok az elismert, nagytekintélyű kutatók nyerhetik el, akik közelmúltbeli kutatási teljesítményük alapján vezető tudósoknak számítanak a szakterületükön.

Az Európai Kutatási Tanácsról röviden

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Az ERC feladata, hogy hosszútávra vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést is ígérő kutatások támogatására. A támogatások odaítélésének egyedüli feltétele a tudományos kiválóság. Olyan vezető kutatók pályázhatnak, a kutatók életkorára, nemére és származási országára vonatkozó bármely megkötés nélkül, akik Európában tervezik a projektek végrehajtását. Az ERC kiemelt prioritásként kezeli a kiváló kezdő kutatók támogatását függetlenné válásuk azon kritikus szakaszában, amikor kialakítják és megszilárdítják saját kutatócsoportjukat és kutatási programjukat. (MTI)


****

A legfrissebbek az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon, a kkv-k innovációs portálján

Itt a Magyar Innovációs Index (INNDEX)

Lebukott az egyik legmenőbb egészségügyi startup: az egész egy nagy csalás


Alapjaiban változhat meg, amit a fizetésről gondolunk

A Toyota szerint így autózunk 10 év múlva

Növelné a pénzügyi versenyképességet az EU

Dobják a Bitcoint a biztosítók, inkább saját blockchaint fejlesztenek

BMW üzletfejlesztés - Vadonatúj területre lépne

Hogyan támaszkodhat egy nagyvállalat startupokra

Íme az év 10 legfontosabb technológiai áttörést hozó innovációja

Generációmenedzsment tanfolyam


Ezeket ajánljuk az Üzletfejlesztési és Üzleti innováció Portálon – minden, ami kkv innováció

Egyre hangosabban követelnek kiberbiztonsági szabályozást a vállalatok

SAP üzletfejlesztés - Innováció, átalakuló üzleti modellek és termékportfólió

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

Az innováció kihívásaival nézhetnek szembe a magyar joghallgatók

INNDEX - az innovatív magyar cégeknek - A Magyar Innovációs Index áttekintő bemutatása

Innovatív üzletiintelligencia-megoldások


****
Publikáló: Üzletfejlesztés és Vállalkozásfejlesztés Portál –
a kkv innováció támogatója, dátum: 2018. 04. 07., Forrás: MTI   
Cikk értékelése
Eredmény

Értékelések száma 0
Értékelés: